Susţinerea campaniei implică identificarea prin date personale, în condiţii de siguranţă
Click pe imagine

Actualizare a situației la 01.09.2019:

Termenul stabilit de Înalta Curte de Casație și Justiție pentru recursul înaintat de ROMAPIS este de 09.06.2021. În ciuda dezamăgirii datorate termenului foarte îndepărtat, între timp federația ROMAPIS are satisfacția să constate că eforturile depuse pe toate căile pentru încetarea derogărilor încep să își facă efectul: pentru prima dată nu a fost emisă o derogare pentru rapița însămânțată în această toamnă. Este “momentul adevărului” pentru fermieri și apicultori care vor experimenta în 2020 pentru prima oară rapiță fără sămânță tratată legal cu neonicotinoide și în România.

Actualizare a situației la 06.11.2018:

La termenul din 03.10.2018 instanța de fond a respins acțiunea ROMAPIS. În data de 06.11.2018 ROMAPIS a înaintat recurs care urmează să primească termen la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Actualizare a situației la 20.06.2018:

La termenul din 20.06.2018 MADR nu s-a prezentat. Instanța a apreciat că trebuie plătite taxe de timbru suplimentare, câte una pentru fiecare autorizție a cărei anulare se solicită. Instanța a mai dispus introducerea în cauză și a asociațiilor agricole care au solicitat MADR să emită aceste autorizații apreciind că sentința ce se va pronunța va produce efecte și asupra acestora. Prin urmare, pentru îndeplinirea celor de mai sus, instanța a decis amânarea cauzei pentru data de 3 octombrie 2018.

Actualizare a situației la 15.05.2018:

S-a stabilit primul termen pentru cel de-al doilea proces intentat de ROMAPIS Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cel de anulare a derogărilor din iarna: 20.06.2018, ora 12:00, la Curtea de Apel Bucuresti.

În data de 27.03.2018, la Curtea de Apel București s-a judecat cererea înaintată de ROMAPIS de suspendare a executării autorizațiilor temporare emise de MADR pentru folosirea neonicotinoidelor la tratarea semințelor în primăvara acestui an. Soluția instanței a fost de respingere a cererii de chemare în judecată ca neîntemeiată. Miza acestui dosar a fost suspendarea imediată a aplicării derogărilor până la judecarea celui de-al doilea dosar deschis de ROAMPIS împotriva MADR, cel de anulare a acestor autorizații temporare.
MADR a acționat în proces intr-o manieră obstructivă, blocând practic solicitarea noastră prin cererea de a se acorda un nou termen pentru a studia argumentele aduse de ROMAPIS, practic o tergiversare a procesului. Cum această suspendare ar fi avut rost numai dacă s-ar fi aplicat pe parcursul perioadei de valabilitate a derogărilor, adică înainte de 15 aprilie 2018 iar instanța a avertizat că cel mai apropiat termen ar fi fost 17 aprilie, ROMAPIS a fost pusă în situația de a renunța la dovezile aduse în dosar (și anume la concluziile EFSA referitoare la neonicotinoide apărute după deschiderea acțiunii), solicitând pronunțarea instanței în cadrul aceleiași ședințe. În aceste condiții instanța a decis că argumentația reclamantei (ROMAPIS) nu este suficientă pentru a decide suspendarea derogărilor și a respins cererea noastră. Deci nici în acest an nu vom scăpa de neonice la floarea-soarelui și porumb. Așteptam încă stabilirea unui termen în cel de-al doilea dosar, având ROMAPIS drept reclamant și MADR ca pârât pentru anularea acestor autorizări temporare, situație care ar produce efecte asupra următoarelor derogări emise de MADR în cazul unei soluții în instanță favorabilă nouă. La acest al doilea proces vom avea șansa de a convinge instanța de justețea solicitării noastre, putând aduce toate argumentele necesare fără a mai fi presați de timp.
Am pierdut o bătălie dar războiul este încă la început, ROMAPIS își manifestă în continuare hotărârea fermă de a face tot ce îi stă în putință pentru a ocroti albinele României de folosirea abuzivă a pesticidelor. În continuare ne bazăm pe sprijinul moral și material al tuturor apicultorilor conștienți de importanța demersului nostru!

Înapoi

Politica de confidențialitate
  Politică confidențialitate   Politică cookies   Contact   Disclaimer   Opinia ta ©Copyright Eurohonig