Pentru detalii
Click pe imagine

Problema neonicotinoidelor în apicultura română

Federația ROMAPIS este îngrijorată de starea generală a apiculturii din România care, mai ales în urma stării de calamitate care a caracterizat anul 2014, riscă să intre într-un proces de declin. În aceste condiții considerăm că factori suplimentari de risc ca utilizarea în continuare a neonicotinoidelor pentru tratarea seminței de rapiță, floarea soarelui și porumb reprezintă un pericol pe care apicultura nu și-l poate permite în condițiile în care acest tip de tratament fitosanitar este interzis la nivelul UE. Poziția federației noastre a fost de la bun început de sprijin al alinierii României la tendințele actuale ale Europei de favorizare a metodelor de producție agricolă care țin cont de mediu și polenizatori și am întreprins mai multe acțiuni în acest sens. Aceste demersuri au culminat cu protestul de stradă din data de 09 octombrie 2014 care se pare că a fost de această dată luat în serios de MADR dar a trezit și reacții virulente din partea Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Spre surprinderea noastră reacția Asociației Crescătorilor de Albine a fost una de susținere a poziției LAPAR prin declarațiile de presă ale președintelui Ioan Fetea.

- Comunicat ROMAPIS în urma reacțiilor la protestul din 09.10.2014.
- Comunicat de presă ROMAPIS despre protestul organizat în data de 9 octombrie în București
- Flyer difuzat în timpul protestului
- Imagini de la acțiunea de protest
- Adresa înaintată de ROMAPIS Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în 2013 referitor la votul în CE pentru interzicerea neonicotinoidelor.
- Raspunsul MADR la adresa ROMAPIS din 2013
- Participați la sondajul despre neonice
- Petiție online ROMAPIS pentru oprirea otrăvirii albinelor cu neonicotinoide
- Green Peace vine în ajutorul apicultorilor în problema neonicotinoidelor prin trimiterea unei scrisori către ministrul agriculturii (vezi aici) și lansarea unei noi petiții online (vezi aici)
- CLICK aici ca sa vezi un video impresionant despre moartea albinei sub influenta neonicelor
- Listă cu lucrari de cercetare științifică despre efectul pesticidelor asupra albinelor
- Protocol pentru prelevarea de probe in cazul suspiciunii de intoxicare a albinelor manifestata prin mortalitate excesiva la un mare cules
- Adresa înaintată MADR privitor la autorizarile temporare pentru tratarea cu neonicotinoide a semințelor de rapița în 2016.

Politica de confidențialitate
  Politică confidențialitate   Politică cookies   Contact   Disclaimer   Opinia ta ©Copyright Eurohonig