Pentru detalii
Click pe imagine


APISANA

Apisana- laborator mobil de recoltare și conservare a probelor colectate pentru evaluarea toxicității culturilor agricole asupra albinelor melifere.

Proiectul Apisana a fost conceput în cadrul federației ROMAPIS în anul 2017, a fost evaluat și aprobat de AFIR în faza de exprimare a intenției în 2018, a fost înaintată documentația în faza a doua de evaluare în 2019 și s-a calificat pentru finanțare în anul 2020 iar contractul de finanțare a fost semnat la 31.05.2021. Acum ne aflăm în anul 3 de implementare și ne apropiem de finalizarea cercetării.

Articolul nr.1
Articolul nr.2
Articolul nr.3
Articolul nr.4
Articolul nr.5
Articolul nr.6

Newsletter nr.1
Newsletter nr.2
Newsletter nr.3
Newsletter nr.4

Comunicat nr.1
Comunicat nr.2
Comunicat nr.3

Inițial, proiectul a fost programat a se desfășura pe o perioadă de 36 de luni dar, datorită perioadei scurte rămase între momentul demarării finanțării și sfârșitul finanțării datorată regulilor stricte ale PNDR, în final perioada de implementare s-a redus practic la 25 de luni acoperind aproximativ 3 sezoane agricole pentru testare.

Rezultatele și concluziile proiectului APISANA vor fi diseminate la terminarea cercetării și puse la dispoziția celor interesați.

Aplicația IT dezvoltată în cadrul proiectului oferă următoarele informații:

  • Avertismentele fito-sanitare puse la dispoziție de autorități cu recomandările pentru folosirea pesticidelor pe care fermierii le pot folosi. Această pagină web este structurată pe județe, pentru a vă ușura informarea pentru zona în care aveți amplasați stupii.

  • Raportarea de către apicultori a incidentelor cu suspiciune confirmată de intoxicare în urma tratamentelor fitosanitare. Informația este completată de o hartă structurată pe județe unde sunt evidențiate cazurile de asemenea raportări pe parcursul anului curent.

  • Aflarea coordonatelor GPS ale locului de amplasare a stupilor și vizualizarea zonei de cules ale albinei în jurul respectivei locații pentru evaluarea riscului de intoxicare a albinelor dumneavoastră funcție de vecinătatea stupinei.
Ca aspect practic, anunțăm lansarea aplicației online AMBULANȚA APICOLĂ în luna aprilie 2023. Aceasta este o modalitate de alertă și intervenție rapidă în cazurile de intoxicare acută a albinelor (manifestată prin mortalitate masivă în timp scurt, pentru care se suspicionează în mod rezonabil otrăvirea albinelor cu substanțe toxice).

Asemenea cazuri care, din păcate, apar mai des decât ne-am dori în România au autori care sunt responsabili în fața legii pentru faptele lor. Ceea ce nu este întotdeauna simplu de demonstrat. În cadrul proiectului nostru am realizat un sistem prin care apicultorul păgubit ne poate solicita acces la echipament și consultanță de specialitate cu care are șanse reale să demonstreze cu dovezi, chiar și în fața instanței de judecată culpa poluatorului.

Sistemul se bazează pe suportul material constând dintr-un autovehicul dotat special pentru prelevarea, conservarea și transportul probelor ridicate de la locul incidentului până la laboratorul unde urmează să se facă analizele chimice ale acestora.

Funcționarea sistemului AMBULANȚA APICOLĂ este asigurată de aplicația online apisana.ro, disponibilă pe desktop dar și pe orice telefon inteligent sau alt terminal mobil, prin care apicultorul păgubit poate solicita rapid și eficace intervenția noastră.

Politica de confidențialitate
  Politică confidențialitate   Politică cookies   Contact   Disclaimer   Opinia ta ©Copyright Eurohonig