Pentru detalii
Click pe imagine

´╗┐
APISANA

Apisana- laborator mobil de recoltare ╚Öi conservare a probelor colectate pentru evaluarea toxicit─â╚Ťii culturilor agricole asupra albinelor melifere.

Proiectul Apisana a fost conceput în cadrul federa╚Ťiei ROMAPIS în anul 2017, a fost evaluat ╚Öi aprobat de AFIR în faza de exprimare a inten╚Ťiei în 2018, a fost înaintat─â documenta╚Ťia în faza a doua de evaluare în 2019 ╚Öi s-a calificat pentru finan╚Ťare în anul 2020 iar contractul de finan╚Ťare a fost semnat la 31.05.2021. Acum ne afl─âm în anul 3 de implementare ╚Öi ne apropiem de finalizarea cercet─ârii.

Articolul nr.1
Articolul nr.2
Articolul nr.3
Articolul nr.4
Articolul nr.5
Articolul nr.6

Newsletter nr.1
Newsletter nr.2
Newsletter nr.3
Newsletter nr.4

Comunicat nr.1
Comunicat nr.2
Comunicat nr.3

Ini╚Ťial, proiectul a fost programat a se desf─â╚Öura pe o perioad─â de 36 de luni dar, datorit─â perioadei scurte r─âmase între momentul demar─ârii finan╚Ť─ârii ╚Öi sfâr╚Öitul finan╚Ť─ârii datorat─â regulilor stricte ale PNDR, în final perioada de implementare s-a redus practic la 25 de luni acoperind aproximativ 3 sezoane agricole pentru testare.

Rezultatele ╚Öi concluziile proiectului APISANA vor fi diseminate la terminarea cercet─ârii ╚Öi puse la dispozi╚Ťia celor interesa╚Ťi.

Aplica╚Ťia IT dezvoltat─â în cadrul proiectului ofer─â urm─âtoarele informa╚Ťii:

  • Avertismentele fito-sanitare puse la dispozi╚Ťie de autorit─â╚Ťi cu recomand─ârile pentru folosirea pesticidelor pe care fermierii le pot folosi. Aceast─â pagin─â web este structurat─â pe jude╚Ťe, pentru a v─â u╚Öura informarea pentru zona în care ave╚Ťi amplasa╚Ťi stupii.

  • Raportarea de c─âtre apicultori a incidentelor cu suspiciune confirmat─â de intoxicare în urma tratamentelor fitosanitare. Informa╚Ťia este completat─â de o hart─â structurat─â pe jude╚Ťe unde sunt eviden╚Ťiate cazurile de asemenea raport─âri pe parcursul anului curent.

  • Aflarea coordonatelor GPS ale locului de amplasare a stupilor ╚Öi vizualizarea zonei de cules ale albinei în jurul respectivei loca╚Ťii pentru evaluarea riscului de intoxicare a albinelor dumneavoastr─â func╚Ťie de vecin─âtatea stupinei.
Ca aspect practic, anun╚Ť─âm lansarea aplica╚Ťiei online AMBULAN╚ÜA APICOL─é în luna aprilie 2023. Aceasta este o modalitate de alert─â ╚Öi interven╚Ťie rapid─â în cazurile de intoxicare acut─â a albinelor (manifestat─â prin mortalitate masiv─â în timp scurt, pentru care se suspicioneaz─â în mod rezonabil otr─âvirea albinelor cu substan╚Ťe toxice).

Asemenea cazuri care, din p─âcate, apar mai des decât ne-am dori în România au autori care sunt responsabili în fa╚Ťa legii pentru faptele lor. Ceea ce nu este întotdeauna simplu de demonstrat. În cadrul proiectului nostru am realizat un sistem prin care apicultorul p─âgubit ne poate solicita acces la echipament ╚Öi consultan╚Ť─â de specialitate cu care are ╚Öanse reale s─â demonstreze cu dovezi, chiar ╚Öi în fa╚Ťa instan╚Ťei de judecat─â culpa poluatorului.

Sistemul se bazeaz─â pe suportul material constând dintr-un autovehicul dotat special pentru prelevarea, conservarea ╚Öi transportul probelor ridicate de la locul incidentului pân─â la laboratorul unde urmeaz─â s─â se fac─â analizele chimice ale acestora.

Func╚Ťionarea sistemului AMBULAN╚ÜA APICOL─é este asigurat─â de aplica╚Ťia online apisana.ro, disponibil─â pe desktop dar ╚Öi pe orice telefon inteligent sau alt terminal mobil, prin care apicultorul p─âgubit poate solicita rapid ╚Öi eficace interven╚Ťia noastr─â.

Politica de confiden╚Ťialitate
  Politic─â confiden╚Ťialitate   Politic─â cookies   Contact   Disclaimer   Opinia ta ©Copyright Eurohonig